Aldeia das Dez

Ook wel genoemd Aldeia das Flores = bloemendorp.
Op de noordkant van de “Monte do Colcorinho”, op een hoogte van 500 meter, ligt het eeuwenoude, van origine pre-romeins dorp Aldeia das Dez.
De beschermheilige van Aldeia is Sint Bartolomeu.

DorpsaanzichtDe naam Aldeia das Dez is ontstaan uit al-deia, hetgeen betekent: een alreeds bezet agrarisch territorium, en is van Arabische oorsprong. De oorsprong van das Dez is te vinden in het feit dat er 10 Portugese families zijn gevestigd, nadat de Moren verjaagd waren door de katholieke Portugezen.

De Parochie is ontstaan in 1543, en omvatte tevens Piódão, dat nu deel uitmaakt van de route “Historische dorpen in Portugal”.
Deze parochie is onafhankelijk geweest tot 1594, daarna was hij tot 1602 geannexeerd aan de parochie van Santa Maria de Avô.
BloemendorpDe weg die nu verbinding geeft met Ponte das Tres Entradas was pas klaar in 1899. Tot dan heeft Aldeia das Dez een vrij geïsoleerd bestaan gekend.

De hoofdkerk is gebouwd tussen 1757 en 1764, daarvoor bestond er al een kerk sinds 1543. De “nieuwe” kerk is zowel van binnen als van buiten de moeite waard en is na afspraak te bezichtigen.

Aldeia das Dez wordt ook wel “Aldeia das Flores” genoemd, de bewoners hebben namelijk de traditie om bloemen buiten te zetten, hetgeen een vrolijke en kleurrijke sfeer verleent aan het dorp en zijn inwoners.

Aldeia das DezAldeia das Dez heeft in totaal 670 inwoners, verspreid over een 6-tal dorpjes. De meeste inwoners werken in de bouw, handel, hout industrie en landbouw. Aldeia das Dez zelf telt een 150-tal vaste inwoners.
In de zomer (met name augustus) komen de “emigranten” – Portugezen die in het buitenland werken en wonen – terug naar het dorp om hun jaarlijkse vakantie door te brengen bij hun familie.

Er is een grote jaarmarkt op de eerste zondag van juli, in Vale de Maceira, een dorpje op 5 km. afstand van Aldeia. Hier bevindt zich ook de belangrijkste bedevaartplaats van deze streek, gelegen op een hoogte van 800 meter. En is uitermate geschikt om een wijde panoramische blik te werpen over de omgeving.

Vanaf de nabijgelegen top van de Colcorinho heb je een adembenemend uitzicht op de wijde omgeving, alsof je op het dak van de wereld staat.

De regio: de Beiras

De regio kenmerkt zich vooral door de bergruggen van de Serra da Estrela en de Serra do Açor, maar ook door de groenheid van de heuvels, de vele lieflijke valleitjes, met haar riviertjes en pittoreske dorpen.

Uitzicht op Serra da EstrelaDe dorpen zijn oorspronkelijk uit graniet dan wel leisteen opgebouwd. Vanwege de vele bomen op de hellingen is er, ondanks hoge temperaturen in de zomer, altijd schaduw dichtbij.

Afgezien van de iets grotere plaatsen in de buurt als Oliveira do Hospital, Seia, Arganil en Tábua, is de omgeving en het leven erg landelijk.
De dorpen zijn veelal ontstaan als lintbebouwing langs de “doorgaande” wegen die de dorpen met elkaar verbinden. Om de dorpen heen hebben de bewoners van oudsher hun stukken land waar ze nog steeds veel groenten verbouwen.

Het hoogste punt (Torre op 1992 m) van de Serra ligt op 65 km afstand in het oosten.
Coimbra ligt op 80 km westelijk, en de Atlantische Oceaan op 100 km westelijk.
Het dichtstbijzijnde stadje Oliveira do Hospital ligt op 15 km.


Aldeia das Dez


Home · Het gastenverblijf · De omgeving · Tips voor trips · Route en reistips · Foto's · Prijzen · Contact en links